Uusimmat uutiset

09.09.2022

Kontinkankaan kappeli sai uuden käyttötarkoituksen korjaustöiden myötä

          Kahden kilometrin päässä Oulun keskustasta itään sijaitseva...

Lue lisää

02.06.2022

OULUN KAUPPAHALLIN PERUSKORJAUSTYÖLLE KUNNIAMAININTA KANSAINVÄLISESSÄ GRAND PRIX CASALGRANDE PADANA -KILPAILUSSA

Arkkitehtitoimisto Laatio Oy on palkittu 12:tta kertaa järjestetyssä...

Lue lisää

19.05.2022

Vaasan Niemelän kortteli täydentyy

Vaasan rakennuslautakunta on myöntänyt rakennusluvan 13.5.2022 Niemelän...

Lue lisää

19.05.2022

Asunto oy Kokkolan Niemenkulma on valmistunut

Kokkolan ydinkeskustaan rakennettu kahden asuinkerrostalon kokonaisuus on...

Lue lisää

07.01.2014

Uusi Starbucks-kahvila toimii Kirjatalossa Helsingissä

Suomen toiselle Starbucks-ketjun kahvilalle suunniteltiin ja rakennettiin toimitilat Keskuskadun ja Pohjoises-planadin kulmassa sijaitsevan Akateemisen kirjakaupan katutason myyntitilaan. Jonoista päätellen ydinkes-kustan Starbucks-kahvilaa on Helsigissä jo odoteltu.

Kirjatalo, josta käytetään myös kutsumanimiä Kirjapalatsi ja Akateeminen, on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä Helsingin keskustaan toteutuneista, modernia kaupunkikuvaa luovista liikerakennuksista. Rakennus on kirjahallin kohdalta kolmekerroksinen ja muutoin kuusikerroksinen. Lisäksi rakennuksessa on neljä maanalaista kerrosta. Katujulkisivujen päämateriaalit ovat kupari ja lasi. Kerrosalaa on yhteensä n. 10.850 m². Kirjatalo kuuluu sisätilansa osalta taidehistorioitsijoiden nimeämään Aallon "valkoiseen kauteen". Kahvilan tila on alun perin ollut automyymälä. Rakennus on suojeltu asemakaavassa rakennussuojelumer-kinnällä sr-1.

Ennen suunnittelutyön alkamista toimistollamme laadittiin Kirjatalosta laaja rakennushistoriaselvitys Stock-mann Oyj Abp:n toimeksiannosta kaikkiin sisätiloihin kohdistuvien toimenpiteiden arvioimiseksi ja niiden suojelutarpeiden määrittelemiseksi. Erityisesti suojeltujen sisätilojen osalta sisustuksen ja kalustuksen vai-heet sekä nykytilanne selostettiin siinä tavanomaista tarkemmin.

Tilojen suunnittelun osalta Helsingin kaupunginmuseo edellytti, että tilan sisäiset näkymät ja tilan avaruus tuli säilyttää sekä rakennuksen alkuperäisten sisäpintojen väritystä seurata.

Kahvilan sijoittaminen rakennustaiteelliselta arvoltaan valtakunnallisesti merkittävään ja harvinaisen rakennuksen kokonaistaideteoksenomaiseen sisätilaan herätti laajan julkisen keskustelun, jossa oli mukana myös Alvar Aalto -säätiö. Pelättiinkö, että kahvila sisustettaisiin ketjun tavanomaisen konseptin mukaisesti?

Stockmann vuokranantajana edellytti, että sisustus kunnioittaa arvorakennuksen ulkoasua ja kirjasalin hie-nostunutta modernia ilmettä. Starbucks tilasi sisustussuunnitelman japanilaiselta Kamol Prateepmanowongil-ta. Sisustus toteutettiin hänen ja sisustusarkkitehti Niko Tiulan yhteistyönä Starbucksin perusbrändistä poik-keavana ainutlaatuisena kokonaisuutena.

Pääsuunnittelijana toimi toimistoltamme arkkitehti SAFA Weikko Kotila.