Uusimmat uutiset

23.08.2018

Wärtsilä Smart Technology Hub

Wärtsilä -konsernin uusi innovaatio- ja tuotantokeskus rakennetaan Vaasan...

Lue lisää

29.03.2018

Seinäjoen Toriparkki on otettu käyttöön

  Seinäjoen Keskustorin pysäköintilaitos on valmistunut ja avajaisia...

Lue lisää

21.12.2017

Bergbomin makasiinin siirto aloittaa Oulun kauppatorin uudistamisen

Oululaisen tervaporvarikauden mahtirakennus Bergbomin makasiini siirrettiin...

Lue lisää

12.10.2017

Syntymäpäivähaastattelu - Jukka Laaksonen 60 vuotta

Toimistomme osakas ja pitkäaikainen työntekijä arkkitehti SAFA, Tkl Jukka...

Lue lisää

07.01.2014

Uusi Starbucks-kahvila toimii Kirjatalossa Helsingissä

Suomen toiselle Starbucks-ketjun kahvilalle suunniteltiin ja rakennettiin toimitilat Keskuskadun ja Pohjoises-planadin kulmassa sijaitsevan Akateemisen kirjakaupan katutason myyntitilaan. Jonoista päätellen ydinkes-kustan Starbucks-kahvilaa on Helsigissä jo odoteltu.

Kirjatalo, josta käytetään myös kutsumanimiä Kirjapalatsi ja Akateeminen, on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä Helsingin keskustaan toteutuneista, modernia kaupunkikuvaa luovista liikerakennuksista. Rakennus on kirjahallin kohdalta kolmekerroksinen ja muutoin kuusikerroksinen. Lisäksi rakennuksessa on neljä maanalaista kerrosta. Katujulkisivujen päämateriaalit ovat kupari ja lasi. Kerrosalaa on yhteensä n. 10.850 m². Kirjatalo kuuluu sisätilansa osalta taidehistorioitsijoiden nimeämään Aallon "valkoiseen kauteen". Kahvilan tila on alun perin ollut automyymälä. Rakennus on suojeltu asemakaavassa rakennussuojelumer-kinnällä sr-1.

Ennen suunnittelutyön alkamista toimistollamme laadittiin Kirjatalosta laaja rakennushistoriaselvitys Stock-mann Oyj Abp:n toimeksiannosta kaikkiin sisätiloihin kohdistuvien toimenpiteiden arvioimiseksi ja niiden suojelutarpeiden määrittelemiseksi. Erityisesti suojeltujen sisätilojen osalta sisustuksen ja kalustuksen vai-heet sekä nykytilanne selostettiin siinä tavanomaista tarkemmin.

Tilojen suunnittelun osalta Helsingin kaupunginmuseo edellytti, että tilan sisäiset näkymät ja tilan avaruus tuli säilyttää sekä rakennuksen alkuperäisten sisäpintojen väritystä seurata.

Kahvilan sijoittaminen rakennustaiteelliselta arvoltaan valtakunnallisesti merkittävään ja harvinaisen rakennuksen kokonaistaideteoksenomaiseen sisätilaan herätti laajan julkisen keskustelun, jossa oli mukana myös Alvar Aalto -säätiö. Pelättiinkö, että kahvila sisustettaisiin ketjun tavanomaisen konseptin mukaisesti?

Stockmann vuokranantajana edellytti, että sisustus kunnioittaa arvorakennuksen ulkoasua ja kirjasalin hie-nostunutta modernia ilmettä. Starbucks tilasi sisustussuunnitelman japanilaiselta Kamol Prateepmanowongil-ta. Sisustus toteutettiin hänen ja sisustusarkkitehti Niko Tiulan yhteistyönä Starbucksin perusbrändistä poik-keavana ainutlaatuisena kokonaisuutena.

Pääsuunnittelijana toimi toimistoltamme arkkitehti SAFA Weikko Kotila.