Uusimmat uutiset

30.01.2020

As.oy Espoon Horisontti ja As.oy Espoon Tyyrpuuri otettiin käyttöön vuoden vaihteessa

Kahden asuinkerrostalon muodostama, juuri valmistunut kokonaisuus sijoittuu...

Lue lisää

20.01.2020

As.oy Helsingin Jalopähkinä on valmistunut

Helsingin Pukinmäen kaupunginosaan rakennettu uusi kerrostalo on otettu...

Lue lisää

04.12.2019

As.oy Oulun Puistolinna otettu käyttöön

Heinäpään rakennuskanta uusiutuu ja jatkaa täydentymistään. 1960-luvulla...

Lue lisää

03.12.2019

As.oy Oulun Puistovahdille kunniamaininta Pohjois-Suomen paras rakennusteko -kilpailussa

Skanska Oy:lle on myönnetty kunniamaininta Pohjois-Suomen paras rakennusteko...

Lue lisää

07.01.2014

Uusi Starbucks-kahvila toimii Kirjatalossa Helsingissä

Suomen toiselle Starbucks-ketjun kahvilalle suunniteltiin ja rakennettiin toimitilat Keskuskadun ja Pohjoises-planadin kulmassa sijaitsevan Akateemisen kirjakaupan katutason myyntitilaan. Jonoista päätellen ydinkes-kustan Starbucks-kahvilaa on Helsigissä jo odoteltu.

Kirjatalo, josta käytetään myös kutsumanimiä Kirjapalatsi ja Akateeminen, on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä Helsingin keskustaan toteutuneista, modernia kaupunkikuvaa luovista liikerakennuksista. Rakennus on kirjahallin kohdalta kolmekerroksinen ja muutoin kuusikerroksinen. Lisäksi rakennuksessa on neljä maanalaista kerrosta. Katujulkisivujen päämateriaalit ovat kupari ja lasi. Kerrosalaa on yhteensä n. 10.850 m². Kirjatalo kuuluu sisätilansa osalta taidehistorioitsijoiden nimeämään Aallon "valkoiseen kauteen". Kahvilan tila on alun perin ollut automyymälä. Rakennus on suojeltu asemakaavassa rakennussuojelumer-kinnällä sr-1.

Ennen suunnittelutyön alkamista toimistollamme laadittiin Kirjatalosta laaja rakennushistoriaselvitys Stock-mann Oyj Abp:n toimeksiannosta kaikkiin sisätiloihin kohdistuvien toimenpiteiden arvioimiseksi ja niiden suojelutarpeiden määrittelemiseksi. Erityisesti suojeltujen sisätilojen osalta sisustuksen ja kalustuksen vai-heet sekä nykytilanne selostettiin siinä tavanomaista tarkemmin.

Tilojen suunnittelun osalta Helsingin kaupunginmuseo edellytti, että tilan sisäiset näkymät ja tilan avaruus tuli säilyttää sekä rakennuksen alkuperäisten sisäpintojen väritystä seurata.

Kahvilan sijoittaminen rakennustaiteelliselta arvoltaan valtakunnallisesti merkittävään ja harvinaisen rakennuksen kokonaistaideteoksenomaiseen sisätilaan herätti laajan julkisen keskustelun, jossa oli mukana myös Alvar Aalto -säätiö. Pelättiinkö, että kahvila sisustettaisiin ketjun tavanomaisen konseptin mukaisesti?

Stockmann vuokranantajana edellytti, että sisustus kunnioittaa arvorakennuksen ulkoasua ja kirjasalin hie-nostunutta modernia ilmettä. Starbucks tilasi sisustussuunnitelman japanilaiselta Kamol Prateepmanowongil-ta. Sisustus toteutettiin hänen ja sisustusarkkitehti Niko Tiulan yhteistyönä Starbucksin perusbrändistä poik-keavana ainutlaatuisena kokonaisuutena.

Pääsuunnittelijana toimi toimistoltamme arkkitehti SAFA Weikko Kotila.