Uusimmat uutiset

09.09.2022

Kontinkankaan kappeli sai uuden käyttötarkoituksen korjaustöiden myötä

          Kahden kilometrin päässä Oulun keskustasta itään sijaitseva...

Lue lisää

02.06.2022

OULUN KAUPPAHALLIN PERUSKORJAUSTYÖLLE KUNNIAMAININTA KANSAINVÄLISESSÄ GRAND PRIX CASALGRANDE PADANA -KILPAILUSSA

Arkkitehtitoimisto Laatio Oy on palkittu 12:tta kertaa järjestetyssä...

Lue lisää

19.05.2022

Vaasan Niemelän kortteli täydentyy

Vaasan rakennuslautakunta on myöntänyt rakennusluvan 13.5.2022 Niemelän...

Lue lisää

19.05.2022

Asunto oy Kokkolan Niemenkulma on valmistunut

Kokkolan ydinkeskustaan rakennettu kahden asuinkerrostalon kokonaisuus on...

Lue lisää

16.12.2010

Stockmannin Kasvu-projekti valmis Helsingin keskustassa

Helsingin tavaratalon peruskorjaus ja laajennus sekä maanalaisen huoltokeskuksen ja paikoituslaitoksen rakentaminen on ollut Stockmann-konsernin kaikkien aikojen suurin ja kansainvälisestikin huomattava rakennushanke sitten tavaratalon valmistumisen 1930. Kymmenen vuotta kestäneen hankkeen aikana on rakennustöitä tehty 130 000 m2 alueella, myyntialuetta laajennettu 10 000 m2, rakennettu kaksi kävelykatua ja 600-paikkainen pysäköintilaitos, asennettu stadionin tornia korkeampia hissejä jne. Asiakkaiden käytössä on nyt 50 000 m2 myymälätilaa 10 kerroksessa, joka hipoo sekin ennätystä alallaan. Hankkeen uusiin rakenteisiin kohdistuneet kustannukset olivat yli 200 Me ja pysäköintilaitoksen rakentamisen sekä vanhan tavaratalon talotekniikan uusimisen kustannukset lisäksi useita kymmeniä miljoonia euroja.

Toimistomme on suunnitellut tämän Suomen suunnitteluhistorian mahdollisesti suurimman yksittäisen rakennuksen peruskorjaus- ja laajennustyön sekä toiminut kohteen pääsuunnittelijana. Yli sataan hankekokonaisuuteen jaettua kohdetta suunnitteli ja koordinoi parhaimmillaan toimistossamme 20 arkkitehtia ja avustajaa. Projektinvetäjämme vetivät enimmillään 100 suunnittelijan ryhmää. Osallistuimme jäseninä useisiin kymmeniin tilaajan ja rakennuttajaorganisaation työryhmiin. Suunnittelutyössä henkilöstömme pääsi osallistumaan vaativan rakennus- ja talotekniikkasuunnittelun ohessa valtakunnan parhaimpaan kaupalliseen suunnitteluun tilaajan organisaatiossa, satojen muuttujien vaiheistussuunnitteluun tilaajan rakennuttajaorganisaatiossa ja moniulotteiseen työmaa-alueiden suunnitteluun yhdessä pääurakoitsijoiden kanssa.

Kysymyksiä tavaratalojen, kauppakeskusten tai muiden kaupallisten tilojen ideoinnista, suunnittelusta ja toteutuksesta?  Lisätietoja Pekka Laatiolta (050 – 3149 303) tai Weikko Kotilalta (050 – 3149 313) ja www.laatioark.fi

   

Stockmann Kasvu-hankkeen kaupunkikuvallinen ja kunnallistekninen vaikutus on ollut merkittävä. Yhteistyönä Helsingin kaupungin kanssa on toteutettu maamme ensimmäinen julkinen maanalainen huoltoverkosto, johon keskustan kiinteistöt ovat liittymässä yksi toisensa jälkeen. Huollon ja asiakasliikenteen järjestelyt ovat tehneet mahdolliseksi kävelykadun rakentamisen Helsingin vilkkaimpaan liikekeskustaan. Stockmannin liittyminen ensimmäisenä kaukokylmäverkostoon toi runkoputken keskustan alueelle, missä uudella energiatehokkaalla jäähdytysjärjestelmällä tulee olemaan paljon käyttäjiä.

Tavaratalon vanha osa (arkkitehdit Sigurd Frosterus ja Ole Gripenberg 1915-30) kunnostettiin lähes kaikilta osiltaan. Talotekniikkaa uusittiin, myyntiosastoja laajennettiin ja rakennettiin uusi valopiha vanhan restauroidun valoaulan päälle. Kymmeniä uusia hissejä ja liukuportaita asennettiin. Ullakkokerrokseen toteutettiin suuri ilmanvaihtokonehuone, joka katettiin uudella, täsmälleen vanhan mukaisella kuparikatteella. Myös kattorakenteet uusittiin. Kaikki rakennustyöt tehtiin siten, ettei myyntiosastoja tarvinnut sulkea, eikä tavaratalon toiminta juurikaan häiriintynyt.

Vanha pysäköintihalli tavaratalon alla muutettiin kokonaisuudessaan myynti- ja taustatiloiksi. Keskuskatu avattiin ja sen alapuolelle louhittiin kaksi kerrosta uutta tilaa. Rautatalon (arkkit. Alvar Aalto) alempi kellari muutettiin myyntitilaksi. Keskuskatu 1b (arkkit. Eliel Saarinen) tuettiin paikoilleen ja sen alle kaivettiin uusi kellarikerros. Akateemisen kirjakaupan (arkkit. Alvar Aalto) kellaritilat muutettiin myös myyntitilaksi. Keskuskadun ajorampit poistettiin ja Argos-laajennuksen (arkkit. Kristian Gullichsen) jalankulkuarkadi muutettiin myyntitilaksi.

Mannerheimintien alapuolisen uuden paikoitusluolan ja tavaratalon alla olevan huoltokeskuksen louhinta- ja rakennustyöt tehtiin samanaikaisesti kun Helsingin kaupunki rakennutti keskustan huoltotunnelin. Kulkuyhteyksiksi uusiin luolatiloihin toteutettiin viiden portaan lisäksi 16 hissiä. Luolaston korkein uusi IV-kuilu on lähes 100 m.

Pääsuunnittelijana on toiminut arkkit. Pekka Laatio ja projektinvetäjänä arkkit. Weikko Kotila. Arkkit. Mats Klockars on vastannut rakennusluvista. Osaprojektien vetäjinä ovat toimineet arkkitehdit Päivi Ahola, Juha Lampi, Kati Norta, Meri Ruuskanen ja Kari Ristolainen.

 

Lue lisää Stockmann KASVU-projektista