Uusimmat uutiset

09.09.2022

Kontinkankaan kappeli sai uuden käyttötarkoituksen korjaustöiden myötä

          Kahden kilometrin päässä Oulun keskustasta itään sijaitseva...

Lue lisää

02.06.2022

OULUN KAUPPAHALLIN PERUSKORJAUSTYÖLLE KUNNIAMAININTA KANSAINVÄLISESSÄ GRAND PRIX CASALGRANDE PADANA -KILPAILUSSA

Arkkitehtitoimisto Laatio Oy on palkittu 12:tta kertaa järjestetyssä...

Lue lisää

19.05.2022

Vaasan Niemelän kortteli täydentyy

Vaasan rakennuslautakunta on myöntänyt rakennusluvan 13.5.2022 Niemelän...

Lue lisää

19.05.2022

Asunto oy Kokkolan Niemenkulma on valmistunut

Kokkolan ydinkeskustaan rakennettu kahden asuinkerrostalon kokonaisuus on...

Lue lisää

15.02.2011

Sisustusarkkitehti Sebastian Paetau – elinkaariajattelua ja kestäviä arvoja

Helsingin toimistossamme työskentelevä sisustusarkkitehti Sebastian Paetau juhli 60-vuotismerkkipäiväänsä 24.1.2011.Haastattelussa hän kertoo suunnittelufilosofiastaan.

Sisustusarkkitehdin ura oli aikanaan Sebastianille itsestään selvä valinta. Luovien ratkaisujen etsiminen toiminnallisiin ja esteettisiin kysymyksiin tuntui mielenkiintoiselta ja haastavalta työltä.

Yhä, nyt pitkän ja monipuolisen työkokemuksen valossa, sama lähtökohta innostaa häntä. Mieluisimmiksi suunnittelutehtäviksi ovatkin vuosien varrella osoittautuneet juuri sellaiset projektit, joissa piilee erikoisongelmia, ja joiden suunnitteluratkaisut eivät ole itsestään selviä. Haastavinta, mutta oleellisinta hyvässä sisustusarkkitehtuurissa hänelle on nimenomaan toiminnallisten ongelmien ratkaiseminen onnistuneesti. Pelkkä näyttävyys ilman toiminnallisuutta ei ole ammattisuunnittelua.

Erityisen merkityksellinen kohde Sebastian uralla on Suomen ulkoasiainministeriön rakennus Katajanokalla. Näin ei ole pelkästään projektin laajuuden takia, vaan kyseinen kohde osoittaa, että erikoissuunnitellut kalusteet voivat olla ekologisesti ja taloudellisesti kestävämpi vaihtoehto kuin vakioratkaisut. Laadukkaat materiaalit ja tarkkaan mietityt ratkaisut takaavat sisustukselle pitemmän elinkaaren kuin pelkkä ekologinen materiaalivalinta - jonka tulisi olla itsestäänselvyys. Valitettavasti suunnittelijat luottavat usein liikaa siihen, että tuotteiden valmistajat ja tavarantoimittajat ovat ratkaisseet tuotteiden ekologisuusnäkökohdat. Materiaalin ympäristöystävällisyys ei myöskään ole suoraan sama asia kuin pitkäikäisyys.

Suomen ulkoasianministeriön kalusteita

Suunnittelutyössä Sebastian pysyttelee tietoisesti erossa alati vaihtuvista sisustustrendeistä, ja toivoo, että niistä vain kestävimmät tarttuisivat. Ajassamme vaikuttavat ilmiöt, esim. teknologinen kehitys eivät sinänsä ei vaikuta hyvän suunnittelun perusarvoihin. Esimerkiksi hyvän kotiarkkitehtuurin on kestettävä eri vuosikertoja ja tyylisuuntia. Ja kun energiatehokkuuden merkitys jatkossa kasvaa radikaalisti, silloinkin tulee muistaa, että myös vanhojen rakennusten ja niiden tilaratkaisuissa piilevien arvojen säilymisen turvaaminen on tärkeää. Sebastiania ilahduttavat esimerkiksi Philippe Starckin työt, jotka ovat moderneja, leikkisiä ja iloittelevia, mutta silti aikaa kestäviä.

Luontoon kytkeytyvät asiat edustavat pysyviä arvoja. Sebastianin unelmien oleskelupaikka löytyykin ulkosaaristosta. Luonnonmateriaalit ovat tärkeitä jo siksi, ettei löydy muita materiaaleja, jotka vanhenevat yhtä arvokkaasti.

Ja unelmien suunnittelukohde on aina se seuraava projekti.

    

 Saunaosasto, yksityiskoti