Uusimmat uutiset

18.08.2021

UKI ja Laatio yhteen

Arkkitehtitoimisto Laatio Oy:n toimitusjohtaja Weikko Kotila, UKI Arkkitehdit...

Lue lisää

30.01.2020

As.oy Espoon Horisontti ja As.oy Espoon Tyyrpuuri otettiin käyttöön vuoden vaihteessa

Kahden asuinkerrostalon muodostama, juuri valmistunut kokonaisuus sijoittuu...

Lue lisää

20.01.2020

As.oy Helsingin Jalopähkinä on valmistunut

Helsingin Pukinmäen kaupunginosaan rakennettu uusi kerrostalo on otettu...

Lue lisää

04.12.2019

As.oy Oulun Puistolinna otettu käyttöön

Heinäpään rakennuskanta uusiutuu ja jatkaa täydentymistään. 1960-luvulla...

Lue lisää

21.12.2017

Bergbomin makasiinin siirto aloittaa Oulun kauppatorin uudistamisen

Oululaisen tervaporvarikauden mahtirakennus Bergbomin makasiini siirrettiin Saaristonkadun varteen alkuperäiseltä paikaltaan nykyisen Vänmannin saaren sillan kupeesta täsmälleen 40 vuotta sitten (8.12.1977). Siirto aloitti torialueen muutostyöt siihen asuun, jollaisena me sen nykyään tunnemme. Vänmannin saaren teatteri ja Hotelli Vaakuna olivat jo käytössä ja kirjastoa alettiin rakentaa. Pian purettiin linja-autoasema ja huoltamo ja rakennettiin torin paikoitusalueet. Punamullattujen aittojen siirto nykyiselle paikalleen ja Kiikelin rakentaminen täydensivät torialueen miljöön.

Yksityiset tahot ovat kiinnostuneet kehittämään torialuetta senkin jälkeen kun toria reunustavat vanhat rakennukset ovat saaneet uuden elämän. Paljon keskustelua herättänyt Torihotellihanke sai alkunsa kymmenen vuotta sitten. Toriaitat ovat muuttuneet ravintolatoiminnan tukikohdiksi. Torikauppiaat hakevat uutta näkyvyyttä mm. luomutuotteiden myynnillä. Myös Oulun kaupunki on osoittanut halua kehittää torialuetta. Onkin järjestetty useita suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailuja, jotka eivät valitettavasti ole johtaneet vielä konkreettisiin tuloksiin. Viimeisin on paraikaa meneillään oleva ”Saunamaailma Kiikeliin” –kilpailu. Turhan usein yksityiset kauppatorin hankkeet ovat herättäneet myös äänekästä vastustusta, vaikka uudistuva tori olisikin kaikkien oululaisten edun mukainen asia mm. matkailun näkökulmasta.

Bergbomin makasiinin juuri tapahtunut siirto aloitti Oulun kauppatorin uudistumisen ja Torihotelli –hankkeen toteuttamisen. Osana kokonaisuutta peruskorjataan kauppahalli ja torialuetta uudistetaan mm. korjaamalla laiturit. Toivoa sopii, että muutkin torialueen hankkeet tulevat toteutumaan ja tuovat osaltaan elämää ja vetovoimaa Oulun keskustaan.

Toimistomme on mukana aittojen siirtojen yhteydessä tarvittavassa suunnittelussa sekä kauppahallin peruskorjauksen pää- ja arkkitehtisuunnittelijana. Pääsuunnittelijana toimii Weikko Kotila ja vastaavana arkkitehtina Anu Kortet. Torihotellin pääsuunnittelijana ja vastaavana arkkitehtina toimii Jukka Laaksonen.